Народна мудрість говорить: «Хліб - всьому голова». Він є цінним продуктом харчування. Без нього неможливе повноцінне життєдіяльність людини. Але не у всіх людей наявність хліба на столі викликає почуття радості і подяки. Виявляється, звичайний хліб може викликати велику паніку у людей, які страждають тріпофобіей. Чому це відбувається? Тріпофобія - це хвороба, викликана острахом скупчень дрібних отворів.
Її коріння сягає в далеке минуле і відносяться до інстинкту самозбереження наших предків. Людський мозок зберігає інформацію про необхідність виживання. Велика кількість дрібних отворів спостерігається в малюнку на шкірних покривах отруйних тварин. Саме через це в організмі людини спрацьовує інстинкт самозбереження. Людей з цієї поширеної фобією охоплює страх і паніка, що виявляється в рясному потовиділенні, прискореному диханні і серцебитті. Напад страху здатний привести навіть до непритомного стану.
Не тільки дрібні пори хліба можуть викликати напад паніки. Здоровим людям не зрозуміти страх перед пористим шоколадом, сотами меду, прожилками в м'ясі, а також отворами в звичайній лійці. Будь-яке скупчення дрібних отворів призводить до прояву тріпофобіі.
Запущена форма цієї хвороби проявляється в конвульсіях, спазмах і може привести до псіхоматіческіх розладів. Консультації психотерапевта допоможуть вилікуватися від тріпофобіі. Несвоєчасне звернення за медичною допомогою призводить до ускладнень цієї хвороби і може спровокувати навіть параліч м'язів, при якому необхідно тільки стаціонарне лікування.
Майже кожна людина має схильність до фобії. Важливо розпізнати це на ранній стадії хвороби і застосувати необхідні заходи лікування.