Раніше люди досить часто страждали від цинги. У середні століття, захворювання досягало розмірів епідемії. І тільки на початку ХХ століття стала відома причина цієї недуги - це недолік вітаміну С (аскорбінова кислота).
Аскорбінова кислота не може синтезуватися в організмі людини, тому необхідно її надходження з навколишнього середовища. Вона сприяє синтезу колагену, який додає еластичності судинам і не дає можливості формених елементів крові виходити за межі судинного русла. У підсумку, при цинзі можливі множинні крововиливи під шкіру і у внутрішні органи. Не правильно буде розвиватися сполучна тканина, внаслідок чого, можуть випадати зуби. Аскорбінова кислота, так само, відповідає за стан шкіри. Вона відповідальна за такі властивості, як еластичність і пружність.
Червоний перець (болгарський перець). У цьому овочі більше вітаміну С, ніж в апельсині в півтора рази. Завдяки вмісту в перці лікопін, на належному рівні знаходиться наш імунітет, допомагаючи боротися зі збудниками різних захворювань. На додаток до цього, перець містить велику кількість клітковини.
Капуста брокколі. У 100 гр. цього виду капусти міститься стільки аскорбінової кислоти, скільки в одному середньому апельсині. У капусті присутній сульфорафан, він успішно бореться з раковими клітинами, які періодично утворюються в організмі.
Полуниця. Дев'ять великих ягід полуниці, за вмістом вітаміну С, з успіхом замінять один апельсин. Елагіновая і аскорбінова кислоти, що містяться в цій ягоді, допомагають зберегти молодість нашої шкіри на більш тривалий термін, забезпечуючи їй красу і еластичність.